Składniki na farsz:
- mięso z pieczonej gęsi
- suszone śliwki
- mała cebula
- świeży majeranek
- łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
Składniki na ciasto:
- mąka
- gorąca woda
- żółtko
- sól
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować farsz. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Mięso drobno siekamy, przekładamy na patelnię z cebulką, dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki. Całość smażymy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie przygotowywujemy ciasto. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto należy rozwałkować i wykroić kółka o średniej wielkości. Nakładamy farsz i zlepiamy końce. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Przed podaniem podsmażam pierogi na odrobinie tłuszczu, omaszczam śmietaną i smażoną cebulą oraz posypuję makiem. Smacznego!
Wyglądają bardzo apetycznie, choć jeszcze nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Pierogi z mięsem znam, ale z gęsiną nigdy nie robiłam. Chyba muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-))))
Koniecznie:)
UsuńWyglądają obłędnie:) pozdrawiam i życzę wesołych świąt
OdpowiedzUsuńDzięki:) Wzajemności:)
UsuńNigdy nie jadłam z gęsiną :-( Wyglądają apetycznie, no i ta śliwka ... uwielbiam takie połączenie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie... TA śliwka nadaje tej potrawie niesamowitego smaku! Pozdrowienia:)
Usuńniezle!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! ^_^
Wesołych!
UsuńWarto wypróbować! Wesołych Świąt, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńI ja składam Ci Beatko świąteczne życzenia🌲
UsuńNie jadłam. Właściwie to nie jadam gęsiny. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:)