poniedziałek, 26 stycznia 2015

Czekolada na gorąco z nutką chilli

Wyobraźcie sobie przez chwilę, że nadchodzi wielki nieurodzaj. Słabe zbiory kakao powodują znaczne zmniejszenie ilości ziarna na rynku. Z dnia na dzień ustaje produkcja czekolady! W związku z tym ludzie popadają w zły humor i nie mają go czym poprawić!!! Jest okropnie....

A teraz wróćmy do rzeczywistości, w której czekolada jest na wyciągnięcie ręki i zastanówmy się, czy jest w takim razie jakiś sens w liczeniu kalorii? :)
     
   
 Składniki na jedną porcję:

      - tabliczka gorzkiej czekolady
        - tabliczka mlecznej czekolady
    - ok. 200 ml wody
   - szczypta cynamonu
      - szczypta kardamonu 
     - odrobina papryczki chilli

Czekoladę kruszymy na kawałki, przekładamy do małego rondelka z wodą i podgrzewamy. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Dodajemy papryczkę chilli, przyprawiamy i serwujemy na gorąco. Polecam!


8 komentarzy:

  1. ale czy to na jedna porcje należy użyć aż dwie cale tabliczki czekolady? wygląda pysznie, ciekawa jestem takiego połączenia z chilli, ja nigdy nie próbowałam takiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby czekolada była gęsta, a o to chodzi, trzeba użyć dwóch tabliczek:) Ostrożnie z chilli, bo łatwo przesadzić i wtedy czekolada będzie za ostra!

      Usuń
  2. Smakowicie :-)
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ci, że zostawiłaś u mnie po sobie ślad, dzięki niemu mogłam trafić do Ciebie i pozwól, że zostanę na dłużej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to to rozpusta! Chociaż lepiej z wodą niż z mlekiem i śmietanką, jak robię :)
    Bardzo ładne zdjęcia!
    pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Pozdrawiam czekoladowo:)

      Usuń