środa, 21 grudnia 2016

Pierogi z gęsiną

Zawsze kiedy piekę w piekarniku gęś lub kaczkę zostaje mi jeszcze sporo mięsa, które zużywam jako farsz do tych jakże wyrafinowanych w smaku pierogów. Można również przygotować mięso specjalnie w tym celu, ale ja idę na łatwiznę i piekę przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu:) Zapewniam Was, że pierogi z gęsiną smakują wybornie i zachwycają każdego, dlatego w tym roku królować będą także na moim świątecznym stole. Zanim jednak podam Wam przepis na te pyszności, chciałabym życzyć Wam spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku!🌲⭐️


Składniki na farsz:

- mięso z pieczonej gęsi
- suszone śliwki
- mała cebula
- świeży majeranek
- łyżka masła
- pieprz i sól do smaku

Składniki na ciasto:

- mąka
- gorąca woda
- żółtko
- sól

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy przygotować farsz. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Mięso drobno siekamy, przekładamy na patelnię z cebulką, dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki. Całość smażymy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie przygotowywujemy ciasto. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto należy rozwałkować i wykroić kółka o średniej wielkości. Nakładamy farsz i zlepiamy końce. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Przed podaniem podsmażam pierogi na odrobinie tłuszczu, omaszczam śmietaną i smażoną cebulą oraz posypuję makiem. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, choć jeszcze nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Pierogi z mięsem znam, ale z gęsiną nigdy nie robiłam. Chyba muszę wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie:-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie:) pozdrawiam i życzę wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam z gęsiną :-( Wyglądają apetycznie, no i ta śliwka ... uwielbiam takie połączenie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie... TA śliwka nadaje tej potrawie niesamowitego smaku! Pozdrowienia:)

      Usuń
  4. Warto wypróbować! Wesołych Świąt, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja składam Ci Beatko świąteczne życzenia🌲

      Usuń
  5. Nie jadłam. Właściwie to nie jadam gęsiny. Wyglądają apetycznie.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń