poniedziałek, 23 lutego 2015

Pierogi z fetą

Ostatnio cały wolny czas spędzam w kuchni. Czy wiecie jak trudno jest nakarmić nastolatka!?
Ciągle głodny:) Pomyślałam zatem, że najlepiej będzie jak zrobię pierogi z serem feta. Wyszły pyszne! Polecam to danie, gdyż zadowoli każdy żołądek, szczególnie męski:)


                                                              Składniki na ciasto:

                                                            - ok. 3 szklanki mąki
                                                            - ok. 1 szklanka gorącej wody

                                                              Składniki na farsz:

                                                           - 4 duże ziemniaki
                                                           - 200 g kremowego sera feta
                                                           - 1 mała cebula
                                                           - pieprz i sól do smaku

                                                                       Okrasa:

                                                           - 300 g wędzonego boczku
                                                           - 200 g kremowego sera feta
                                                           - kubek gęstej śmietany
                                                           - szczypiorek

Przygotować farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Składniki te wymieszać razem z serem feta. Całość doprawić do smaku.

Przygotować ciasto: mąkę połączyć z wodą. Ciasto wyrobić na gładko i rozwałkować dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy.

Przygotować okrasę: boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto, siekamy drobno szczypiorek, ser feta rozdrabniamy na małe kawałki.

Ugotowane pierogi serwujemy w okrasie z wędzonego boczku z serem feta, polane gęstą śmietaną i posypane szczypiorkiem. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pierożki wyglądają bardzo apetycznie, muszę przyznać, że z fetą nigdy jeszcze nie jadłam :))
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na te pierogi powstał z tęsknoty za pierogami z bryndzą, którą tak ciężko dostać. W Niemczech nikt takiego sera nie zna. Polecam wypróbować z fetą, nawet jak jest bryndza w zasiegu ręki, gdyż są one jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. No świetne, wiesz, że nawet nie pomyślałam, żeby robić z fetą, muszą być przepyszne, przepis wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne. U mnie w domu wszyscy za nimi przepadają!

      Usuń
  4. uwielbiam:) gdy mieszkałam w Szwecji i nie miałam mozliwości zakupienia twarogu to właśnie robiłam pierogi z feta :) przepyszne :)
    zdjecia boskie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, trzeba sobie jakoś radzić:) Dziękuję:)

      Usuń
  5. u nas w rodzinie mama jest specjalistką od pierogów, ja nie mam cierpliwości. muszę jej poddać ten pomysł i zamówić takie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Ci dobrze:) też bym tak chciała:) pozdrawiam

      Usuń