poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Manufaktura masła, czyli jak zachwycić gości

W dzisiejszym poście będzie o maśle, a dokładnie o tym jak przyrządzić je samemu. Udało mi się kupić dobrą, wiejską śmietanę i ruszyłam do dzieła. Nie mam w domu tradycyjnej maselnicy, w której wyrabia się masło. Jestem nowocześniejszą gospodynią domową, posiadającą robot kuchenny:), a ten z powodzeniem wystarczy. Dzięki temu przygotowanie masła zajmuje zaledwie 25 minut. To naprawdę niewiele, a w zamian otrzymacie tytuł niedoścignionej:)






 A oto mój przepis na masło z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki na 180 g masła:

- 600 ml ekologicznej śmietany
- sól morska
- czosnek niedźwiedzi

Śmietanę ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Kiedy już lekko zgęstnieje i osiągnie konsystencje kremu do ciasta, zwiększamy obroty i ubijamy do momentu, aż powstaną grudki. Jako produkt uboczny otrzymujemy pyszną, domową maślankę. Grudki masła owijamy papierowym ręcznikiem kuchennym, aby całkowicie oddzielić masło od maślanki. Dodajemy drobno posiekany czosnek niedźwiedzi oraz sól morską do smaku.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Swojskie masełko..... samo zdrówko :)
    Moja mama również kupuje świeże mleczko i śmietanę w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i robi od czasu do czasu serek i masło :)
    Twoje wygląda pysznie z takimi smakowymi dodatkami :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Hmmm...do tego świeży chlebek...ślinka leci na samą myśl :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię takie masełko zawsze przy okazji grilowania- z dodatkiem bazylii albo rozmarynu, Wtedy są idealne na grzanki :) ale z czosnkiem niedźwiedzim też spróbuję :) wygląda mega smakowicie
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja następnym razem zrobię masełko z dodatkiem bazylii lub rozmarynu. Wypróbuję Twoją wersję:)

      Usuń
  4. Świetny przepis :) Dobrze, że tu trafiłam :))

    OdpowiedzUsuń