poniedziałek, 23 czerwca 2014

Truskawkowe szaleństwo!

Dzisiaj o truskawkach, bo to najpyszniejszy owoc na świecie! Przedstawiam mój przepis na pierogi z truskawkami w nieco wyrafinowanej formie, bo faszerowane świeżą miętą. Po prostu palce lizać!


Składniki:

- 2 szklanki maki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
-1 jajko
- truskawki
-świeża mięta
- masło, śmietana i cukier

Do mąki dodajemy jajko, sól i wodę. Wszystko razem mieszamy
i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy pirogi. Faszerujemy truskawkami i świeżą mięta. Aby pierogi były słodsze, można nafaszerować je dodatkowo kostką cukru :) Gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut. Podajemy z roztopionym masłem, gęsta śmietana i cukrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz