- 2 szklanki mąki,
- kostka masła,
- ugotowane żółtko
- 3 łyżki cukru
- serek naturalny
- cukier waniliowy
- 250 ml śmietanki do ubijania
Mąkę, masło, ugotowane żółtko, 3 łyżki cukru mieszamy i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy serek zmieszany z cukrem waniliowym i wkładamy ponownie do pieca. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzone ciasto nakładamy pierzynkę z wcześniej ubitej śmietany oraz poziomki. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz