wtorek, 9 września 2014

Czas na kurki

W lasach wysyp grzybów. Najlepiej smakują te własnoręcznie zbierane. Niedoświadczonym grzybiarzom polecam kurki, gdyż łatwiej je rozpoznać i nie pomylić z trującą odmianą. Do tego są smaczne. Aby przedłużyć sezon na grzyby, można je zamrozić. Przed zamrożeniem warto je jednak zblanszować, aby po rozmrożeniu nie były gorzkie! A dzisiaj przepis an kurki we włoskim klimacie, bo z makaronem. Mniam!


                                                                       Składniki:

                                                                    - makaron
                                                                    - 300 g kurek
                                                                    - 200 g wędzonego boczku
                                                                    - cebula
                                                                    - 200 ml śmietany
                                                                    - ser parmezan
                                                                    - natka pietruszki
                                                                    - sól, pieprz do smaku

Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu, dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia zalewamy rzadką śmietaną i całość zagęszczamy startym na drobne wiórki parmezanem. Na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Serwujemy z makaronem al dente. Posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz