W lasach wysyp grzybów. Najlepiej smakują te własnoręcznie zbierane. Niedoświadczonym grzybiarzom polecam kurki, gdyż łatwiej je rozpoznać i nie pomylić z trującą odmianą. Do tego są smaczne. Aby przedłużyć sezon na grzyby, można je zamrozić. Przed zamrożeniem warto je jednak zblanszować, aby po rozmrożeniu nie były gorzkie! A dzisiaj przepis an kurki we włoskim klimacie, bo z makaronem. Mniam!
Składniki:
- makaron
- 300 g kurek
- 200 g wędzonego boczku
- cebula
- 200 ml śmietany
- ser parmezan
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu, dodajemy oczyszczone kurki i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia zalewamy rzadką śmietaną i całość zagęszczamy startym na drobne wiórki parmezanem. Na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Serwujemy z makaronem al dente. Posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz