wtorek, 7 października 2014

Krem ze świeżych buraków

Za oknem jesienna słota. Nawet nasz kot, który lubi przebywać na świeżym powietrzu, nigdzie się nie wybiera. Wręcz przeciwnie, wyleguje się rozkosznie na kanapie, że tylko mu pozazdrościć. Jedynym rozwiązaniem w taką pogodę jest ciepła, domowa zupa. Tym razem mój ulubiony krem ze świeżych buraków. I nie zapomnijcie o koperku.


                                                                         Składniki:

                                                                    - 4 duże buraki,
                                                                    - 2-3 ziemniaki
                                                                    - 2 marchewki
                                                                    - 1 duża cebula
                                                                    - 3 ząbki czosnku
                                                                    - domowy bulion warzywny (ok. 1 litr)
                                                                    - kubek słodkiej śmietany
                                                                    - łyżka masła
                                                                    - ocet balsamiczny
                                                                    - pieprz i sól morska do smaku
                                                                    - koperek

Cebulę i czosnek kroimy niedbale w kostkę i lekko przysmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone buraki, ziemniaki i marchew i podsmażamy na złoto. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je blenderem i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz octem balsamicznym do smaku. Nakładamy na talerz i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz