środa, 29 października 2014

Kapustnie

O tej porze roku, gdy na zewnątrz coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się treściwych potraw. Dzisiaj proponuje pieczonego kurczaka w towarzystwie kapusty zasmażanej. Po takim obiedzie już żaden chłód nie straszny:)


                                                                      Składniki:

                                                                - biała kapusta
                                                                - liść laurowy
                                                                - ziele angielskie
                                                                - sól
                                                                - masło
                                                                - mąka
                                                                - świeży koperek

Kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści, szatkujemy i wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą, dodajemy trzy ziarenka ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Następnie solimy i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła, dodajemy 3 łyżki mąki cały czas mieszając, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, odlewamy 2/3 wody. Pozostałą w garnku wodę zagęszczamy roztopionym masłem z mąką. Na samym końcu dodajemy koper. Pyszne i domowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz