O tej porze roku, gdy na zewnątrz coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się treściwych potraw. Dzisiaj proponuje pieczonego kurczaka w towarzystwie kapusty zasmażanej. Po takim obiedzie już żaden chłód nie straszny:)
Składniki:
- biała kapusta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- masło
- mąka
- świeży koperek
Kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści, szatkujemy i wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą, dodajemy trzy ziarenka ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Następnie solimy i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła, dodajemy 3 łyżki mąki cały czas mieszając, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, odlewamy 2/3 wody. Pozostałą w garnku wodę zagęszczamy roztopionym masłem z mąką. Na samym końcu dodajemy koper. Pyszne i domowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz