niedziela, 9 listopada 2014

Bataty

Dzisiaj uczta dla tych, którzy lubią kolory jesieni. A i my nie wstaliśmy od stołu głodni.... Co roku o tej porze zajadamy się zapiekanymi słodkimi ziemniakami z boczkiem, które podaje z dipem z awokado. Palce lizać!



                           


                                      Składniki:

                        Pieczone bataty:
                        - 4 duże bataty
                        - 300 g wędzonego boczku
                        - 3 łyżeczki curry
                        - 8 łyżek oleju rzepakowego
                        - dwie szczypty soli morskiej
           
                       Dip:
                       - 1 dojrzałe awokado
                       - 1/4 cebuli
                       - 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
                       - parę kropli cytryny
                       - szczypta soli morskiej
                       - pieprz
           




Bataty dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Układamy w formie żaroodpornej i skrapiamy olejem. Posypujemy solą i curry. Na patelni lekko podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gotowy boczek przekładamy do formy z ziemniakami. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez około pół godziny. W czasie pieczenia przygotowujemy dip. Awokado obieramy, kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

2 komentarze:

  1. jeszcze nie udało mi się znaleźć dobrego przepisu na babaty, zawsze wychodzą trochę zbyt słodkawe i mdłe, może to jest trop taki sosik? poza tym piękne zdjęcia tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! Dokładnie tak! Dzięki dipowi, który jest dość wyrazisty w smaku, bataty nie są mdłe. Do tego boczek i jest wspaniały smak, który może uzależnić:) Pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń