Dzisiaj uczta dla tych, którzy lubią kolory jesieni. A i my nie wstaliśmy od stołu głodni.... Co roku o tej porze zajadamy się zapiekanymi słodkimi ziemniakami z boczkiem, które podaje z dipem z awokado. Palce lizać!
Składniki:
Pieczone bataty:
- 4 duże bataty
- 300 g wędzonego boczku
- 3 łyżeczki curry
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- dwie szczypty soli morskiej
Dip:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 cebuli
- 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
- parę kropli cytryny
- szczypta soli morskiej
- pieprz
Bataty dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Układamy w formie żaroodpornej i skrapiamy olejem. Posypujemy solą i curry. Na patelni lekko podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gotowy boczek przekładamy do formy z ziemniakami. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez około pół godziny. W czasie pieczenia przygotowujemy dip. Awokado obieramy, kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
jeszcze nie udało mi się znaleźć dobrego przepisu na babaty, zawsze wychodzą trochę zbyt słodkawe i mdłe, może to jest trop taki sosik? poza tym piękne zdjęcia tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Dokładnie tak! Dzięki dipowi, który jest dość wyrazisty w smaku, bataty nie są mdłe. Do tego boczek i jest wspaniały smak, który może uzależnić:) Pozdrawiam Cię cieplutko!
OdpowiedzUsuń