Ciągle głodny:) Pomyślałam zatem, że najlepiej będzie jak zrobię pierogi z serem feta. Wyszły pyszne! Polecam to danie, gdyż zadowoli każdy żołądek, szczególnie męski:)
Składniki na ciasto:
- ok. 3 szklanki mąki
- ok. 1 szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g kremowego sera feta
- 1 mała cebula
- pieprz i sól do smaku
Okrasa:
- 300 g wędzonego boczku
- 200 g kremowego sera feta
- kubek gęstej śmietany
- szczypiorek
Przygotować farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Składniki te wymieszać razem z serem feta. Całość doprawić do smaku.
Przygotować ciasto: mąkę połączyć z wodą. Ciasto wyrobić na gładko i rozwałkować dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy.
Przygotować okrasę: boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto, siekamy drobno szczypiorek, ser feta rozdrabniamy na małe kawałki.
Ugotowane pierogi serwujemy w okrasie z wędzonego boczku z serem feta, polane gęstą śmietaną i posypane szczypiorkiem. Smacznego!
Pierożki wyglądają bardzo apetycznie, muszę przyznać, że z fetą nigdy jeszcze nie jadłam :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Przepis na te pierogi powstał z tęsknoty za pierogami z bryndzą, którą tak ciężko dostać. W Niemczech nikt takiego sera nie zna. Polecam wypróbować z fetą, nawet jak jest bryndza w zasiegu ręki, gdyż są one jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz!
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! Polecam:)
UsuńNo świetne, wiesz, że nawet nie pomyślałam, żeby robić z fetą, muszą być przepyszne, przepis wypróbuję !
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. U mnie w domu wszyscy za nimi przepadają!
Usuńuwielbiam:) gdy mieszkałam w Szwecji i nie miałam mozliwości zakupienia twarogu to właśnie robiłam pierogi z feta :) przepyszne :)
OdpowiedzUsuńzdjecia boskie:)
No tak, trzeba sobie jakoś radzić:) Dziękuję:)
Usuńu nas w rodzinie mama jest specjalistką od pierogów, ja nie mam cierpliwości. muszę jej poddać ten pomysł i zamówić takie;)
OdpowiedzUsuńAle Ci dobrze:) też bym tak chciała:) pozdrawiam
Usuń