wtorek, 31 marca 2015

Krem z kiszonej kapusty

Dzisiaj relacja z mojej kuchni. Zapraszam na krem z kiszonej kapusty. Prosto i szybko. Lecz to nie koniec. Kapuście towarzyszy biała kiełbasa, która jest dopełnieniem tego dania. Doskonały przepis na świąteczny stół.


                                                                        Składniki:

                                                             - 600 g kapusty kiszonej
                                                             - 2 ziemniaki
                                                             - 2 cebule
                                                             - liść laurowy
                                                             - kiełbasa swojska
                                                             - czosnek
                                                             - sól i pieprz do smaku
                                                             - biała kiełbasa
                                                             - panierka: jajko, mąka i bułka tarta
                                                             - olej do smażenia
                                                             - 1/2 szklanki mleka

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w głębokim garnku z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Dodajemy kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość krótko podsmażamy, następnie zalewamy wodą. Przyprawiamy solą i dodajemy liść laurowy. Aby wywar był bardziej wyrazisty w smaku, można dodać do niego mały kawałek swojskiej kiełbasy oraz ząbek czosnku. Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Uwaga, wszystkie dodatki (liść laurowy, kiełbasę, czosnek) usuwamy z garnka przed miksowaniem. Białą kiełbasę panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej i podsmażamy na złoto. Następnie należy ubić mleko na piankę. W tym celu można użyć ekspresu ciśnieniowego do kawy:) Smacznego!

                                      Pysznych Świąt Wielkiej Nocy!                                             

4 komentarze:

  1. Ależ ciekawa ta zupka, jeszcze nigdy nie spotkałam się z kremem z kiszonej kapusty, a i panierowana kiełbaska bardzo ciekawa :)
    Trzeba koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:))

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie słyszałam o kremie z kapusty kiszonej! na pewno wypróbuję i zdam relację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł! Już jestem ciekawa Twojej opinii:)

    OdpowiedzUsuń