Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- liść laurowy
- kiełbasa swojska
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
- biała kiełbasa
- panierka: jajko, mąka i bułka tarta
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki mleka
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w głębokim garnku z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Dodajemy kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość krótko podsmażamy, następnie zalewamy wodą. Przyprawiamy solą i dodajemy liść laurowy. Aby wywar był bardziej wyrazisty w smaku, można dodać do niego mały kawałek swojskiej kiełbasy oraz ząbek czosnku. Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Uwaga, wszystkie dodatki (liść laurowy, kiełbasę, czosnek) usuwamy z garnka przed miksowaniem. Białą kiełbasę panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej i podsmażamy na złoto. Następnie należy ubić mleko na piankę. W tym celu można użyć ekspresu ciśnieniowego do kawy:) Smacznego!
Pysznych Świąt Wielkiej Nocy!
Ależ ciekawa ta zupka, jeszcze nigdy nie spotkałam się z kremem z kiszonej kapusty, a i panierowana kiełbaska bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie wypróbować :)
Pozdrawiam cieplutko, Agness:))
Ciekawa i smaczna! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o kremie z kapusty kiszonej! na pewno wypróbuję i zdam relację :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł! Już jestem ciekawa Twojej opinii:)
OdpowiedzUsuń