A oto mój przepis na masło z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki na 180 g masła:
- 600 ml ekologicznej śmietany
- sól morska
- czosnek niedźwiedzi
Śmietanę ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Kiedy już lekko zgęstnieje i osiągnie konsystencje kremu do ciasta, zwiększamy obroty i ubijamy do momentu, aż powstaną grudki. Jako produkt uboczny otrzymujemy pyszną, domową maślankę. Grudki masła owijamy papierowym ręcznikiem kuchennym, aby całkowicie oddzielić masło od maślanki. Dodajemy drobno posiekany czosnek niedźwiedzi oraz sól morską do smaku.
Smacznego!
Swojskie masełko..... samo zdrówko :)
OdpowiedzUsuńMoja mama również kupuje świeże mleczko i śmietanę w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i robi od czasu do czasu serek i masło :)
Twoje wygląda pysznie z takimi smakowymi dodatkami :)
Pozdrawiam cieplutko, Agness :)
Dziękuję!
UsuńWygląda smakowicie. Hmmm...do tego świeży chlebek...ślinka leci na samą myśl :-)
OdpowiedzUsuńI to jak! Pychota:)
Usuńrobię takie masełko zawsze przy okazji grilowania- z dodatkiem bazylii albo rozmarynu, Wtedy są idealne na grzanki :) ale z czosnkiem niedźwiedzim też spróbuję :) wygląda mega smakowicie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A ja następnym razem zrobię masełko z dodatkiem bazylii lub rozmarynu. Wypróbuję Twoją wersję:)
UsuńŚwietny przepis :) Dobrze, że tu trafiłam :))
OdpowiedzUsuńNo takie masełko to jest to :)
OdpowiedzUsuń