sobota, 23 maja 2015

Truskawkowy vinaigrette i szparagi

Dzisiaj obiecany przepis na sałatę z zielonymi szparagami, do której serwuje dressing z truskawek i bazylii. Smakuje bardzo wiosennie. Sałatka serwowana w małych słoiczkach wygląda rewelacyjnie i jest w sam raz na majowy piknik.



   

Składniki na sałatkę:

     - sałata masłowa
     - szparagi
     - truskawki
     - ser feta
     - czerwona cebula

     
 Składniki na vinaigrette:

    - pól szklanki truskawek
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    - mały pęczek bazylii
    - pieprz i sól do smaku
Umytą i osuszoną sałatę kroimy na średnie kawałki, dodajemy ser feta, pokrojone truskawki oraz cebulę. Szparagi obieramy i obgotowujemy w wodzie z dużą szczyptą soli i cukru. Odcedzamy i kroimy na małe kawałki, które również dodajemy do sałaty. Sos vinaigrette przygotowujemy w osobnym pojemniczku. W tym celu używamy blendera. Równocześnie miksujemy truskawki, oliwę, ocet i bazylię. Dressing przyprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Niesamowicie zaintrygował mnie ten sos z truskawkami, koniecznie muszę wypróbować to połączenie :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na sałatkę! Zawiera ulubione składniki mojej starszej córy, wypróbujemy podczas długiego weekendu. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne połączenie owoców w sałatce i dressingu :)

    OdpowiedzUsuń