wtorek, 1 września 2015

Śliwka lubi rozmaryn

Śliwka i rozmaryn to zgrany duet, który zagościł w mojej kuchni pod postacią konfitury. Konfitura ta doskonale pasuje jako dodatek do sera. W sam raz na pyszną kolację we francuskim stylu.



Składniki:

- 300g śliwek
-150 g cukru żelującego (2:1)
- gałązka rozmarynu

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce przekładamy na rozgrzaną patelnie i zasypujemy cukrem. Całość podsmażamy ciągłe mieszając tak, aby śliwki puściły sok, a cukier się nie przypalił. Konfiturę miksujemy blenderem, a w razie potrzeby przecieramy przez sitko. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, po czym przelewamy do miniaturowych słoiczków. Ja w tym celu użyłam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym:)


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tymi miniaturowymi słoiczkami, a powyższy duet oraz dodatek sera to doskonały pomysł na elegancką kolacyjkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, szczególnie na romantyczną kolację przy świecach i lampce wina;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Tymbardziej, że cena kupnej konfitury do sera powoduje u mnie ból głowy ;) Pozdrawiam z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
  3. Konfitura do sera?! Muszę spróbować...Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, gdyż jest naprawdę pyszna. Przy łączeniu konfitury z serem ważny jest rodzaj sera. Im bardziej aromatyczny i mocny w smaku, tym lepiej! Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Ależ ciekawy przepis, nigdy nie robiłam śliwki z rozmarynem :) Jutro będzie próba, bo własnie czekam na dostawę zamówionych śliweczek na powidła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła ze śliwek będą z pewnością udane! Szkoda tylko, że w wirtualnym świecie nie można się nimi poczęstować:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. A to dla mnie nowość. Śliwka i rozmaryn...nie słyszałam wcześniej o takowym połączeniu i trudno jest mi sobie ten smak wyobrazić. Trzeba wypróbować:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia!Na pewno pyszna ta śliwka z rozmarynem. :-)

    OdpowiedzUsuń