Składniki:
- 300g śliwek
-150 g cukru żelującego (2:1)
- gałązka rozmarynu
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce przekładamy na rozgrzaną patelnie i zasypujemy cukrem. Całość podsmażamy ciągłe mieszając tak, aby śliwki puściły sok, a cukier się nie przypalił. Konfiturę miksujemy blenderem, a w razie potrzeby przecieramy przez sitko. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, po czym przelewamy do miniaturowych słoiczków. Ja w tym celu użyłam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym:)
Smacznego!
Fajny pomysł z tymi miniaturowymi słoiczkami, a powyższy duet oraz dodatek sera to doskonały pomysł na elegancką kolacyjkę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, szczególnie na romantyczną kolację przy świecach i lampce wina;) Pozdrawiam:)
UsuńZ pewnością wypróbuję ten przepis. Tymbardziej, że cena kupnej konfitury do sera powoduje u mnie ból głowy ;) Pozdrawiam z Wrocławia
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą! Pozdrawiam:)
UsuńKonfitura do sera?! Muszę spróbować...Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, gdyż jest naprawdę pyszna. Przy łączeniu konfitury z serem ważny jest rodzaj sera. Im bardziej aromatyczny i mocny w smaku, tym lepiej! Pozdrawiam:)
UsuńAleż ciekawy przepis, nigdy nie robiłam śliwki z rozmarynem :) Jutro będzie próba, bo własnie czekam na dostawę zamówionych śliweczek na powidła :))
OdpowiedzUsuńPowidła ze śliwek będą z pewnością udane! Szkoda tylko, że w wirtualnym świecie nie można się nimi poczęstować:) Pozdrawiam:)
UsuńA to dla mnie nowość. Śliwka i rozmaryn...nie słyszałam wcześniej o takowym połączeniu i trudno jest mi sobie ten smak wyobrazić. Trzeba wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Koniecznie!:) Pozdrawiam:)
UsuńPiękne zdjęcia!Na pewno pyszna ta śliwka z rozmarynem. :-)
OdpowiedzUsuń